пʼятниця, 22 травня 2020 р.

Гімнастика мозку

Програма Гімнастика мозку
Програма «Гімнастика Мозку» була розроблена у 1970-х роках американським доктором Полом Деннисоном в Центрі групового навчання для невстигаючих «Долина» в Каліфорнії, де він протягом 20 років допомагав дітям і дорослим. Деннісон розробив систему швидких, простих, специфічних рухів, що приносять користь кожному студенту незалежно від його проблеми. Особливо ефективна вона опинилася у відношенні дітей, діагностованих як «нездатних до навчання». У 1987 р. результати ГМ (гімнастики мозку) були оцінені експериментально. У цьому експерименті брали участь 19 учнів спеціальної школи. Кожен учень робив вправи ГМ по 10-15 хвилин щодня. Показники прогресу учнів за 1 рік такі, що їх успішність підвищилася на 50%. Значно підвищилася здатність учнів концентруватися на виконуваному завданні.
Величезна користь і привабливість ГМ полягає в її простоті і практичності. Людина може виконувати ці вправи в будь-який час і в будь-якому місці, для підвищення ефективності того, що він зараз робить. Головна ідея, яку пропагують кинезиологи, така - розвиваюча робота повинна бути спрямована від руху до мислення, а не навпаки.
Вправи гімнастики
Перехресні крокиВправа, що допомагає використовувати обидва півкулі гармонійно і робити їх «перехресну» роботу краще

Кнопки мозкуВправа, що підвищують енергію тіла

Сприяє розвитку координації та орієнтації у просторі, робить більш успішними придбання навичок читання, письма, слухання, засвоєння нової інформації. А ще знімає біль в попереку і підтягує м'язи живота.
У процесі росту тіла людини це рух природно пов'язує роботу його протилежних сторін під час повзання, ходьби, бігу. Протягом останнього століття повзання використовувалося людиною як нейрологічна схема для максимального підвищення можливостей навчання. Перехресні кроки чудово активізують повноцінну роботу системи «інтелект-тіло» перед початком фізичних занятті спортом або танцями.
Перехресний крок збуджує обидві півкулі головного мозку одночасно, тому це - ідеальне «розігріває» вправа для подальшого розвитку всіх навичок, які потребують перетину серединної латеральної лінії тіла.
Навчальні інструкції
Ви торкаєтеся правим ліктем лівого коліна, а потім лівим ліктем правого коліна.
·        Попийте води і зробіть вправу «Кнопки Мозку», щоб підготувати тіло і мозок для виконання «Перехресного кроку».
·        Для активізації кінестетичних відчуттів по черзі торкайтеся долонями до протилежних колін, рухаються назустріч рук.
Сприяє розвитку координації та орієнтації у просторі, робить більш успішними придбання навичок читання, письма, слухання, засвоєння нової інформації.
Ковпак для думанняЦі рухи загострюють слух, допомагають роботі короткочасної пам'яті, підвищують розумові та фізичні здібності. Відмінно покращують рівновагу.
«Думаючий ковпак» буде корисний школярам перед початком уроків, так як допоможе швидко сконцентрувати увагу.
Вправа допомагає уникнути ситуації «Навчав, знаю відповідь, але ніяк не можу згадати». З його допомогою активніше засвоюється нова інформація, поліпшується пам'ять. Крім того, воно допомагає впоратися зі стресом, швидше знайти вихід із проблемної ситуації, послабити емоційний накал. Вправа особливо актуально перед написанням контрольних робіт, публічними виступами і під час іспитів.
Навчальні інструкції
Великим і вказівним пальцями м'яко відтягують назад і притискають, масажуючи, раковини вуха. Масаж починають зверху і йдуть вниз уздовж «згорнутих» частин вушної раковини аж до мочок вух.
·        Тримайте голову прямо, щоб підборіддя було зручно.
·        Вправу повторюють тричі або більше.

Покращує сприйняття нової інформації, підвищує творчі здібності, допомагає впоратися зі стресом. Допомагає швидше знайти вихід із проблемної ситуації і сприяє поліпшенню пам'яті.
«Кнопки Мозку» розташовані поблизу артерій, що постачають кров'ю головний мозок. Стимуляція цих зон сприяє насиченню крові киснем, яка потім надходить у мозок.
Навчальні інструкції
Для того, щоб виконати цю вправу, необхідно покласти одну руку на пупок, а іншою рукою стимулювати точки, розташовані в області м'яких тканин під ключицями - «підключичних западинах», ліворуч і праворуч від грудини. Рука на пупку дозволяє зосередити увагу на центрі ваги тіла. Тут розташовані м'язи, що грають важливу роль у підтриманні рівноваги тіла. Вправа приводить у готовність вестибулярний апарат, який активує мозок, готуючи його до сприйняття сенсорної інформації. Потім руки міняються місцями.
·        Стимулюйте «Кнопки Мозку» протягом 20-30 секунд або до тих пір, поки не зникне надмірне психологічне напруження.
·        Кнопки Мозку спочатку можуть бути болісними, через кілька днів або тиждень, це відчуття зникає. Часом одне лише дотик до цих точках стимулює їх.
·        При виконанні цієї вправи слід міняти руки, щоб активізувати обидві півкулі.
·        Масажуйте точки по ліву та праву сторону від грудини, а до пупка лише торкайтеся.
Варіанти вправи
·        Включіть в процес виконання вправи простежування очима по горизонталі (наприклад, простежте за горизонтальною лінією підлоги або стелі).


Активізує мозок, в результаті чого підвищується уважність. Розвиває такі якості, як: ясний слух і виразна мова, вміння витримувати іспити та інші подібні випробування. Покращує відчуття рівноваги і координацію рухів.

Немає коментарів:

Дописати коментар