субота, 9 квітня 2016 р.

Обласна виставка "Освіта Запорізького краю-2016"


Беру участь у виставці педмайстерності "Освіта Запорізького краю-2016" 
Пропоную познайомитись з досвідом моєї роботи.

Анотація перспективного педагогічного досвіду

Номінація (секція) виставки: фізична культура

Інформація про автора досвіду:
Галічева Ірина Павлівна, вчитель фізичної культури, вчитель вищої категорії, вчитель-методист.
Контактна інформація про навчальний заклад:
Запорізька гімназія № 11 Запорізької міської ради Запорізької області
Директор: Непрядкіна Світлана Юнатівна
Адреса: м. Запоріжжя, вул. Горького, б.4
Тел.764-14-29


Тема досвіду: «Фізичне самовдосконалення та підвищення психофізичної компетентності учнів гімназії на основі інноваційної педагогічної технології «Лідер».

Провідна педагогічна ідея досвіду
 За технологією «Лідер» передбачається використання прийомів, які мотивують активну діяльність учнів на уроці фізичної культури, забезпечують свідоме засвоєння учнями навчального матеріалу, збагачують руховий досвід учнів через задоволення («задоволення, радість, диво - ЗаРаДи»).
Зміст технологічного циклу складають уроки конкретного типу:
-       інструктивно-ознайомчий урок «Знання – сила»;
-       урок-лабораторна робота «Перевір себе»;
-       урок-тренування «Сам собі тренер»;
-       урок-конкурс «Ігровий турнір»;
-       урок-ділова гра «Лідер».
Принципи навчання учнів за технологією «Лідер» - це основні вихідні положення побудови навчально-виховного процесу на уроці «ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА».

Обґрунтування актуальності та перспективності досвіду
Традиційна система фізичного виховання в масових школах не сприяє  здоров'ю українських учнів. Існуючи програми з фізичного виховання школярів носять регламентуючий і нормативний характер. Відсутня чітка диференціація засобів, методів і вимог до учнів з урахуванням їх стану здоров'я, фізичної підготовленості, типологічних особливостей особистості. Урок фізичного виховання перетворився в тренінг, прийом нормативів і тестів з фізичної підготовки учнів, що потягло за собою стресогенність фізичного навантаження на непідготовлений організм більшості учнів. Така маніпулятивність сприяє формуванню негативного ставлення в учнів, їх батьків до фізичної культури. Для заохочення учнів до занять фізичною культурою та підвищення якості освіти розроблена та впроваджується інноваційна педагогічна технологія «Лідер» (автор - Аксьонова О.П., 2011р.), на основі якої базується мій досвід роботи. Це так звана «нова фізична культура», яка потребує нових підходів вчителя до конструювання уроку, відносин з учнями, принципів та методів проведення уроку фізичної культури.

Науково-теоретична база досвіду
На сучасному етапі існують наступні підходи до організації навчального процесу:
1. Особистісно - орієнтоване навчання (Д.І. Бех; С.І. Подмазін; І.С. Якіманська).
2. Формування фізичної культури учнів в умовах диференційованого підходу (О.П. Аксьонова).
3. Педагогіка співробітництва (Ш.А. Амонашвілі).
4. Педагогіка спільного успіху (В.Л. Висоцький).
5. Принцип багатопланової ємності заняття (М.М.Єфименко).
6. Фізична культура для «ледачих» вихователів. Реуцький  С.В.
Спираючись на теоретичний аналіз робіт вище зазначених авторів, я повністю підтримую визначення О.П. Аксьонової, що фізична культура визначається за такими аспектами:
-     основа культурного розвитку індивідуума;
-     певний результат (сукупний продукт) фізкультурної активності людини;
-       система засобів, які забезпечують якісну життєдіяльність людини.

Стисла анотація досвіду
Інноваційними в технології «Лідер» є принципи навчання; класифікація методів навчання учнів за рівнями сформованості в них знань, умінь і навичок фізичного самовдосконалення («Копія», «Аналог», «Вибір», «Лідер»); типи уроків; методичній алгоритми з орієнтацією на показники в розвитку особистості кожного учня. Тому за іноваційним потенціалом означену технологію слід вважати особистісно гуманістичною, а структуру педагогічного процесу за технологією «Лідер» - індивідуально-диференційованою. Педагогічний досвід було представлено на міському семінарі. На Виставку буде представлено  розробки уроків з модулів: футбол, бадмінтон, тощо, типів уроку: інструктивно-ознайомчий , ігровий турнір, лото-волейбол, футбол, баскетбол, розробки оцінювання  теоретичних знань учнів.

Результативність впровадження досвіду
Вчитель Галічева І.П. посіла 4 місце в обласному етапі конкурсу  «Вчитель року». Учні та випускники  гімназії мають високий рівень досягнень на міжнародних змаганнях: Ліза Бабій - олімпійська чемпіонка II юнацьких Олімпійських ігор у стрибку в довжину (легка атлетика), Лисенко Олексій – призер Кубку Європи з дзю-до, чемпіон світу з самбо, Капустін Микита- призер Кубку Європи з карате. Лисиця Олександр посів друге місце на обласному етапі олімпіади з фізичної культури - 2015-2016 н.р.  За результатами спартакіади району команда Запорізької гімназії №11 посіла у 2014 році третє місце, у 2016 році - друге місце.

Репрезентація досвіду
Досвід було репрезентовано на міському та обласному семінарах, опубліковано у фахових виданнях та в авторському блозі:  http://galichevairina.blogspot.com/

Тегі: фізична культура, лідер,  нова фізкультура, Аксьонова, дробинка вдосконалення, ігровий турнір, інструктивно-ознайомчий урок



5 коментарів:

  1. Ирина Павловна, посмотрела опыт других учителей физкультуры, представленный на выставке. У ВАС РЕАЛЬНО ЕСТЬ ШАНС ПОБЕДИТЬ! Чего искренне желаю!

    ВідповістиВидалити
  2. Очень хорошая и актуальная работа,без "воды". Желаю ПОБЕДЫ!

    ВідповістиВидалити
  3. Молодец, что ищешь новое, не успокаиваешься на достигнутом! Желаю успехов

    ВідповістиВидалити